Om bowling

Før du starter
Bowling er en sport hvor det er lett å være nybegynner. Det finnes ingen kompliserte regler, og våre baner er fulstendig automatisert. Du slipper til å med å regne ut poengene selv, det gjør datasystemet for for deg. Du leier sko i resepsjonen, velger en ball, og så er du klar til å jakte på kjeglene.

Valg av ball
To ting er viktig når du velger ball: vekten og avstanden mellom fingerhullene. Velg den tyngste ballen du tror du kan håndtere. Det er mange forskjellige vektklasser å velge mellom. Du vil finne kuler fra 10 til 16 pound(1 pound=ca.450 g) Du vil også finne kuler fra 6 til 9 pound. De er beregnet for barn. Alle kulene i hallen er merket med vekt og har forskjellige farger.Dermed er det lettere å finne igjen din favorittkule. Det neste du må gjøre er å se til at hullene i kula passer til dine fingrer. Du bruker tommel, langfinger og ringfinger når du spiller bowling. Putt tommelen i det største hullet og sjekk at det ikke er for trangt. Legg deretter langfinger og ringfinger over de to neste hullene. Derso de midterste leddene på fingerene ligger over hullene, har du funnet en kule som passer hånden din.

Regler du bør ha kjennskap til
1. Når du entrer selve spilleområdet, skal du være iført bowlingsko. Andre sko kan ødelegge ansatsen og vil skape dårlige spilleforhold. Bowlingsko med sklisåle får du leid i resepsjonen.
2. Kryss aldri overtrapslinjen for å berøre banen. Banen er belagt med olje og vil derfor skitne til skoene dine, og det vil bli vankelige spilleforhold. Krysser du overtrampslinjen med føttene, regnes kastet som ugyldig, og kastet skal regnes som bom.
3. Husk at du har vikeplikt fra høyre dersom to spillere står klar til å kaste(spilleren til venstre har vikeplikt for deg i lignende situasjon). Denne regelen er viktig fordi den gir alle en mulighet til å konsentrere seg uten å bli forstyrret.

Poengberegning
Selv om poengene blir regnet ut av dataanlegget, kan det være lurt å hvite hvordan reglene fungerer og hvor mye spillet ditt er verdt. En serie består av 10 ruter hvor du har to forsøk i hver rute til å få ned alle kjeglen. Dersom du slår ned alle kjeglene i første kastet, kallest det en strike og vises på monitoren som et kryss (X). Striker du går spillet videre og neste mann får prøve seg. Strike gir deg 10 poeng pluss det antall kjegler du får ned på dine to neste kast. Dersom du slår ned alle kjeglene på to kast, kallest det en spare. På monitoren vises det med en skrå strek (/ ). En spare gir deg ti poeng, pluss det antall kjegler du får ned på ditt neste kast Står det kjegler igjen etter at du har kastet dine to kast, får du poeng etter hvor mange kjegler du har slått ned. Kaster du i renna eller bommer på kjegleoppsettet, markerest det med en strek (-) på monitoren. Du har misset og får dermed ikke poeng for det kastet Derom du får en splitt, det vil si at du treffer slik at det blir stående igjen kjegler på kantene, blir det markert på monitoren med en rød ring. En splitt har ikke noe å si for poengberegningen.

Skroll til toppen